’t Boerenerf opent nieuwe zorgwoningen Tollebeek

 

Aan de Urkerweg 34 bij Tollebeek verrijst dit najaar een nieuw antwoord op de groeiende vraag aan zelfstandige zorgwoningen. Zorgboerderij ’t Boerenerf opent deze zomer elf nieuw opgeleverde appartementen voor volwassenen met een zorgindicatie.


Zorgboerderij ’t Boerenerf heeft zich in haar 10-jarig bestaan vanuit de underdogpositie opgebokst tussen de grote zorginstanties in de polder. Door bewust klein te blijven bewaken ze grote onafhankelijkheid van hun bewoners. In plaats van de bestaande boerderij in Emmeloord uit te bouwen, verbreden ze hun horizon naar Tollebeek, vlakbij de bushalte, een paar goede steenworpen verderop.

Vertrouwd

De appartementen in Tollebeek zijn nieuw, maar de formule blijft gelijk: kleinschalig zelfstandig wonen met buitengewoon veel zorg en aandacht in een groene omgeving. Eigen meubels, eigen identiteit, eigen badkamer, uitzicht en ruimte. Een klein team van verzorgers houdt het overzichtelijk en vertrouwd. De succesformule waar ’t Boerenerf ruim 10 jaar mee de boer op ging.

Pioniers in de zorg

Pionieren in de polder als kleine zorgondernemer bleek het afgelopen decennium niet eenvoudig. Tessa Kelder: “Als kleine ondernemer moet je harder vechten voor alles, voor aandacht van de gemeente, voor rechtvaardige verdeling van rijksgelden, voor werving van personeel en stagiaires, voor opmerkzaamheid van doorverwijzende specialisten, voor aandacht van de mensen. Als je anders wilt zijn en klein wilt blijven, bereid je dan maar voor.”

Waarom moet het anders en klein? Martien Borg: “Het begon tien jaar geleden met een vraag aan onszelf: “Wat wil ik als ik zorg nodig heb? Wat wil ik voor mijn ouders, familie, vrienden? Daar hebben we dit bedrijf op gebouwd. Ik wil me thuis voelen, met respect worden behandeld. En ik wil mezelf blijven en voor mezelf kunnen zorgen zo goed en zo kwaad als het gaat. En dat wil je voelen: niet de steriele machine, maar aandacht en huiselijkheid.”

Rebelleren voor zelfstandigheid

Het is ze gelukt om een steen in de vijver te gooien. Tessa Kelder: “Onze rebellie tegen de grote huizen heeft ervoor gezorgd dat organisaties met grote belangen en stakeholders zich ook meer zijn gaan profileren met aandacht voor mensen, ruimte, zelfstandigheid. Dat is ook de tijdsgeest. We zijn trots op die ontwikkeling. Maar we zijn eigenwijs genoeg om te vinden dat het nog steeds dat het beter kan. Het beweren en het doen.”

Meegroeien<br>
’t Boerenerf groeit. De komende maanden wordt er druk aan de Urkerweg getimmerd. Wie mee wil groeien: er is altijd vraag naar personeel en stagiaires.

Vestiging Emmeloord
Urkerweg 10

Vestiging Tollebeek
Urkerweg 34
parallax background